Stroman Gedichten

13 september 2018

Marokko

Reizen door Marokko is een aanslag op al je zintuigen. Het eten is er heerlijk. De diverse tajines, kipgerechten en de Marokkaanse soep zijn echt een smaakvolle aanrader. De natuur van het Atlasgebergte is woest en adembenemend. De diverse geluiden in de soeks zijn een onbegrijpelijk warrig muziekstuk voor de oren. 
We verblijven in een prachtig appartement in Marrakech, één van de vier koningssteden die Marokko kent. Een bruisende stad met ruim één miljoen inwoners gelegen in het zuiden van Marokko.


De Medina van Marrakech ligt tussen een omwalling van stadsmuren met kantelen. In de medina is het een ware heksenketel. Het grote Djemaa el Fna plein is een drukbezocht plein waar handelaren, schoenpoetsers, paardenkoetsjes, fruitverkopers, eettentjes en slangenbezweerders de dienst uitmaken. Op dit grote plein vonden vroeger executies plaats vandaar dat het plein 'Plein des Doods' heet. De Koutoubia Moskee uit 1150 is beeldbepalend voor het grote plein.


Brommertjes en karren voortgetrokken door ezeltjes rijden zigzaggend door de soeks, steegjes en pleinen en er is een levendige handel. Tapijten, houtsnijwerk, kleding, brommeronderdelen, kruiden, vlees en vis. Iedereen probeert een graantje mee te pikken en gidsen dienen zich ongevraagd en soms brutaal aan. Niemand wil een buitenkansje aan zijn neus voorbij laten gaan of het paard achter de wagen spannen.


Winkeliers doen hun best de aandacht van elke voorbijganger te vangen waarna het afdingen om elke Dirham begint.
We slenteren door de rode stad en drinken op een terrasje verse muntthee of een vers fruitsapje. We nemen een paardenkoetsje of tuk-tuk om Marrakech op een andere manier te beleven.


Even heerlijk tot rust komen in de tuin van Majorelle. In deze tuin bevinden zich alle planten en met name cactussoorten van alle continenten van de wereld. De borders en gebouwtjes zijn in Majorelleblauw geschilderd. Yves Saint Laurent was eigenaar van deze tuin. Een gedenksteen en museum aan hem gewijd staan in deze tuin. 


Vanuit Marrakech boeken we een tweedaagse trip naar de Sahara. Ook hier weer onderhandelen over de prijs. We reizen door het prachtige woeste Atlasgebergte. Hoge bergtoppen van meer dan 4000 meter, diepe canyons en gevaarlijke smalle bergwegen. Adembenemende uitzichten.


Via Ouarzazate reizen we naar Ait-Ben-Haddou. Hier voel ik mij als 'Lawrence of Arabia' of als figurant in één van de vele andere films die hier in dit prachtige natuurlijke filmdecor zijn opgenomen. Hierbij valt te denken aan The Mummy, Game of Thrones, Gladiator, The Jewel of the Nile, The Last Temptation of Christ en The Living Daylights. Niet verwonderlijk dat juist hier de grootste filmstudio ter wereld ligt. 


We verlaten de prachtige kasba's van Ait-Ben-Haddou en reizen door richting Zagora waar we met een kameel door de Sahara hobbelen om net voor zonsondergang bij ons tentenkamp aan te komen. 


We eten in een tent een heerlijke tajine en liggen 's avonds op een groot tapijt in de woestijn naar de duizelingwekkende sterrenhemel te kijken. Vallende sterren, Venus, Mars, de Melkweg...Slapen in een tent als een prins in Duizend-en-één-Nacht. 

Drie Musketiers in Marokko (YouTube / Stroman Gedichten)

2 opmerkingen:

  1. Erg mooie beschrijving van een bijzondere reis, Jan. Heel goed verwoord en samengevat. Mijn complimenten!

    BeantwoordenVerwijderen