Stroman Gedichten

13 oktober 2011

Verenigde Staten

In Amerika zijn we door verschillende staten gereisd en hebben we zowel de oostkust als de westkust gezien.
In New York verblijven we in een YMCA hotel op 63 W in Manhattan. Vlakbij Central Park. We verkennen de stad met de metro. Indrukwekkend om bovenop het WTC te hebben gestaan, wetend dat zij er nu niet meer zijn. De WTC torens waren zo beeldbepalend voor New York. 


We nemen de ferry naar Liberty Island waar we het 93 meter hoge Vrijheidsbeeld beklimmen. Na 354 treden komen we via een zeer nauwe wenteltrap aan in het hoofd van waaruit we een mooi uitzicht hebben over New York.


We winkelen bij Macy's op Fifth Avenue, eten hotdogs, nemen weer de A-Train, lopen door Central Park, bezoeken het MOMA en het Guggenheim Museum, nemen de ferry naar Staten Island, wandelen over de Brooklyn Bridge, hangen 's avonds rond op Times Square, zwemmen op Long Island, lopen door Wallstreet om de Dow Jones te checken, staan op de Empire Statebuilding, bezoeken het gebouw van de Verenigde Naties, winkelen op 42nd Street, snuiven de sfeer op in Chinatown, bezoeken Madison Square Garden, eten bij Mc Donalds.
Met de bus maken we een dagtocht naar Washington waar we het Capitool en het Witte Huis zien. Indrukwekkend vond ik de rondgang langs het Vietnammonument. In het Smithsonian Institution Building en het National Air and Space Museum zie ik de 'Spirit of St. Louis' waarmee Charles Lindbergh in 1922 als eerste vliegenier de Atlantische overtocht maakte. Verder zien we maanlanders, raketten en maansteen.

San Francisco is een heerlijke stad, gelegen aan de baai. Hier zien we de niet te missen Golden Gate Bridge die met 2737 meter de Baai van San Francisco overspant. 


Met een boot gaan we de baai op en zien we Alcatraz liggen. In deze geweldige stad waar de 'jeans' werd geboren wandelen we dagen rond, genieten van het uitzicht vanaf diverse heuveltjes, nemen we een trammetje, eten broodjes krab bij Fisherman's Wharf en genieten we van het bruisende van deze stad.
In Californië, landbouwstaat nummer één, zien we wijngaarden in de Nappa vallei. Via route 580 komen we aan in Fresno van waaruit we uitstapjes maken naar het Yosemite National Park. Hier zien we enorme massieve rotsen, watervallen en mammoetbomen. In Sequoia National Park zien we de 'redwoods', sequoiabomen die meer dan 2000 jaar oud zijn.
We rijden door de Sierra Nevada de Mojavewoestijn in en ervaren de hitte van Death Valley waar de temperatuur wel eens tot 71 graden is opgelopen.


Las Vegas is een belevenis op zich. Je moet hier eerst door een casino wil je een restaurant vinden. Zelfs op het toilet kwam ik nog de fruitautomaten tegen. 
Het Zion National Park in Utah biedt strak rood zwarte rotsmassieven en was tot de vijftiende eeuw het domein van de Anasazi indianen.
De Brycecanyon vond ik indrukwekkender dan de Grand Canyon. Bryce is als een amfitheater met rood, roze, wit en gele torentjes.

We bekijken de Glen Canyonhdam die in de Coloradorivier is gebouwd en treffen Navajo-indianen aan in 'the painted desert'. Als we bij de Grand Canyon aankomen zien we mistwolken over diepe kloven drijven.


We rijden een gedeelte van Route 66 en bekijken vlakbij Flagstaff Montezuma's Castle. Dit is een rotswoning waarin tot de 16de eeuw indianen leefden.We zien Sedona en rijden naar Los Angeles, Beverly Hills en Hollywood. Leuk om hier in de Universal Studio's verschillende filmdecors tegen te komen.
In Atlanta, Georgia, zien we het Olympisch Stadion.

Amerika is een groot land. Het leven van een New Yorker ziet er toch anders uit dan het leven van een mormoon in Utah.Geen opmerkingen:

Een reactie posten