Stroman Gedichten

13 oktober 2011

Jordanië

In Amman heb ik een fraai uitzicht over de stad vanaf de Citadel, de Tempel van Hercules. Hier bevindt zich ook het Archeologisch Museum waar de Dode Zeerollen liggen bewaard.
In 1948 verdrievoudigde de bevolking van Amman doordat zich hier veel Palestijnse vluchtelingen vestigden. Na de Golfoorlog van 1991 werden er 300.000 Palestijnen Koeweit uitgewezen waardoor Amman behalve zijn inwonersaantal ook zijn grondgebied zag toenemen.Op twee uur rijden van Amman zie ik in Umm Qais het Meer van Galilea en de Golanhoogte liggen. 
Jerash in Noord Jordanië is samen met Petra één van de best bewaarde Romeinse steden ter wereld.


Via de Kings Highway rijden we via Madaba naar de berg Nebo. Deze berg ligt tegenover Jericho en is de sterfplaats van Mozes. Volgens joden en christenen zou ook zijn graf hier liggen. We hebben hier een prachtig uitzicht over Israël en zien in de verte Jericho, Rammalah en Nablus liggen.
In Dana kamperen we in de Wadi Mujib, een immens grillige kloof. Indrukwekkend is natuurlijk ook het bezoek aan Siq al Barid (Klein Petra) en Petra.


We naderen Petra vanuit een smalle kloof waarna we een prachtig gezicht krijgen op de Schatkamer. We lopen langs smalle bergpaden naar boven waar we de Hoge Offerplaats bereiken. Na weer een andere pittige klim krijgen we het Klooster te zien.


Via de Desert Highway rijden we naar Wadi Rum, een prachtige rode zandwoestijn die we met terreinwagens verkennen. We overnachten in een tentje in de Wadi Rum


In Aqaba brengen we de dagen door met luieren, zwemmen en snorkelen terwijl we aan de overzijde van de Golf van Aqaba het Israëlische Eilat zien liggen.Als laatste stop in Jordanië nog even een duik nemen in de Dode Zee om te ervaren dat je hierin moeiteloos blijft drijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten