Stroman Gedichten

13 oktober 2011

IsraëlMet de boot meren we aan in de haven van Haïfa waar ik veel fregatten zie liggen en rijden daarna via Tel Aviv door naar Jeruzalem.
In de heuvels rondom Jeruzalem zien we diverse militaire voertuigen staan die nog herinneren aan de oorlog van 1948. Jeruzalem is een oude stad en zowel voor joden, christenen en moslims een heilige plaats.


We lopen in oost Jeruzalem door de Oude Stad met de Tempelberg waarop de Al Aqsamoskee en de koepel van de Rots zijn gelegen. Eén van de smalle steegjes die we lopen is de Via Dolorosa, oftewel de kruisweg die Jezus heeft bewandeld na zijn veroordeling door Pilatus.
De Jaffapoort vormt de toegang tot het plein met resten van de joodse tempel en de klaagmuur. Ik heb hier mijn wens voor wereldvrede uitgesproken maar dat verzoek is geloof ik nog in behandeling.
Vanaf de Joodse Tempel hebben we uitzicht op de Olijfberg, de plek waar Jezus door Judas werd verraden. Hier ligt ook Getsemane, de plaats waar Jezus in de nacht voor zijn kruisiging een aantal uren heeft doorgebracht.
We bezoeken de Heilige Grafkerk waar Jezus zowel gekruisigd als begraven zou zijn. Sinds 1852 worden verschillende delen van de kerk beheerd door zes kloosterordes. Iedere kloosterorde kan een veto uitspreken waardoor zij het onderling moeilijk eens kunnen worden en de kerk achterstallig onderhoud heeft opgelopen.


In Bethlehem, ten zuiden van Jeruzalem, passeren we vele controleposten. In Bethlehem, op de westelijke Jordaanoever, staat de Geboortekerk van Jezus. Hier bevindt zich een plek, gemarkeerd met een ster, waar de kribbe van Jezus zou hebben gestaan. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten