Stroman Gedichten

13 oktober 2011

Botswana

De wegen in Botswana zijn aanzienlijk beter dan de onverharde wegen van Namibië. Rijdend door de uitlopers van de Kalahariwoestijn zien we onderweg rondavels, oftewel rieten huisjes.
We overnachten met ons tentje op het Croc Camp in Maun, vlakbij de Okavangodelta. Met een makuro bevaren we 's werelds grootste inlandse delta, de Okavangodelta. Handen binnen boord houden om geen kostbare lichaamsdelen te verliezen aan één of andere krokodil.


De Okavangodelta is 15.000 km2 groot en bestaat uit meer dan duizend eilanden. Door het lage verval van de rivier doet het water er een half jaar over om vanuit Angola naar het zuidelijkste punt van de delta bij Maun te komen. De seizoenen zijn daarom hier omgekeerd en juist in de droge tijd is de delta hier op zijn natst. De Okavangodelta is een rijk vogelgebied waar 400 vogelsoorten hun broedgebied hebben.
We gaan aan wal bij één van de grootste eilanden en slaan hier ons kamp op voor de nacht. Hier zijn geen voorzieningen en wordt het dus 'back to basic'. We verzamelen wat hout voor een kampvuurtje zodat we het wild op afstand kunnen houden en een kopje koffie kunnen maken. Onze polar zorgt voor wat versgevangen vis.We maken enkele gamewalks waarbij we uren in ganzenpas achter elkaar gaan wandelen door de delta. De gids is ongewapend en dus is het toch wel spannend hier rond te lopen. Met een Cessna maken we later nog een rondvlucht boven de Delta. Spectaculair om vanuit de lucht de vele kleine eilandjes te zien.Later komen we ook nog baobabs tegen, oftewel de apenbroodboom. Deze bomen kunnen wel 4000 jaar oud worden en de vruchten zijn zeer geliefd bij bavianen en meerkatten.
Rijdend langs de grens met Angola, waar we vluchtelingenkampen zien, komen we aan in Chobe. Chobe is een natuurreservaat van 12.000 km2 en heeft met 70.000 olifanten de grootste olifantenpopulatie ter wereld. We varen met een boot over de Choberivier en zien een kudde olifanten de rivier oversteken. Een geweldig gezicht, hoe zij staart-aan-slurf- de andere oever bereiken.
Ook zien we hier nijlpaarden, waterbuffels, visarenden, bavianen, waterbokken, een varaan en krokodillen. Chobe is een geweldige plek om wild te spotten !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten