Stroman Gedichten

13 oktober 2011

Tunesië

We verblijven in Hammamet aan de Golf van Hammamet in een leuk appartement. Vanuit Hammamet maken we uitstapjes naar verschillende plaatsen.


Op een uur rijden van Hammamet ligt de hoofdstad Tunis. Zo'n dertig procent van de zeer jonge Tunesische bevolking leeft in de hoofdstad. Met een beetje fantasie waan je je hier in Parijs. Gezellige terrasjes, brede lanen.Even buiten Tunis ligt het oude Carthago, ooit hoofdstad van het Carthaagse Rijk. Er waren drie Punische oorlogen voor nodig om Carthago in handen te krijgen. We bezoeken hier de weinige overblijfselen van deze stad en zien de haven, de thermen van Anthonius en opgravingen nabij het Nationaal Museum.In El Jem staat het derde grootste Colloseum ter wereld. Dit Colloseum biedt plaats aan 30.000 bezoekers en werd gebruikt als decor in de speelfilm 'The Gladiator'. In Matmata zien we hoe Berbers in rotswoningen leven. In Douz maken we een rit door de Sahara op de rug van een kameel. Eigenlijk is het een 'mehari', oftewel een dromedaris.
In Oung Jamel verkennen we de Sahara met een jeep. De chauffeur heeft er zin in en raast in volle vaart zandduinen op en af. Lekker Sahara scheuren, off-the-road. Af en toe komen we een geitenhoeder tegen.
Heel vreemd en tegelijkertijd verrassend is het wanneer we ergens in de Sahara het decor uit Star Wars tegenkomen. Die avond heerlijk intergallactisch gedroomd.
In Chot El Jerid begeven we ons voor zonsopkomst op de zoutvlakte om hier een prachtige zonsopkomst te zien.

In Tozeur wandelen we door de denguesh oase waar dadels, granaatappels, henna, vijgen en bananen door Berbers worden verbouwd.
In Kairouan, de vierde stad van de Islam naast Mekka, Medina en Jeruzalem, bekijken we de Grote Moskee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten