Stroman Gedichten

13 oktober 2011

Egypte en Sinaï

Onze reis begint in Caïro waarna we naar het zuiden rijden om daarna de Sinaï in te trekken. In Caïro bezoek ik voor de tweede keer het Archeologisch Museum waar o.a. de sarcofaag en het dodenmasker van Toetanchamon is te zien. Vanaf de Mohammed Ali Moskee hebben we een mooi uitzicht op Caïro.We bezoeken de eerste hoofdstad van Egypte, Memfis en rijden door naar Saqqara waar we de piramide van Djoser zien.De tweede keer dat ik in Giza de piramides zie ben ik meer onder de indruk van hun kolossale omvang. De Grote Piramide van Cheops was eerst 147 meter hoog maar is nu lager omdat men stenen heeft geroofd voor de bouw van onder andere de Citadel in Caïro.
In Assoean gaan we met een felucca de Nijl op en genieten we van het uitzicht op de westelijke Sahara en de vele watervogels die we hier aantreffen. 
In konvooi rijden we 's nachts naar Aboe Simbel waar we de tempels zien die Ramses de Tweede liet bouwen. De kolossen zijn 21 meter hoog en daarmee de hoogste overgebleven beelden van Egypte.
Luxor is een levendige stad die we op de fiets verkennen. We rijden naar Karnak, de koningsstad van het oude Thebe.
Met een luchtballon vliegen we over het Dal der Koningen. Nadat we eenmaal in de woestijn zijn geland lopen we daarna door het dal waar het behoorlijk heet is. We bezoeken enkele grafkamers die naast prachtige tekeningen en hiërogliefen ook wat verkoeling brengen.In Hurghada nemen we het veer naar Sharm el Sheikh waarna we doorrijden naar Dahab. In de omgeving van Dahab lopen we door prachtige canyons.
We lopen door droge rivierbeddingen en moeten sommige stukken abseilen om een kloof van 20 meter te overbruggen. Natuurlijk snorkelen we ook in de prachtige 'Blue Hole', waar we het kleurrijke onderwaterleven ontdekken.
In St. Catharine bezoeken we het klooster waar Mozes het brandende braambos gezien zou hebben.Bijzonder was de avond in een theehuis waar we met de Egyptenaren keken naar de voetbalfinale van de Africa-Cup. Iedereen werd uitzinnig nadat Egypte de finale van Kameroen had gewonnen. Daarna ging men over tot het verzilveren van de lotjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten