Stroman Gedichten

13 oktober 2011

Mexico

Tijdens onze rondreis door verschillende staten van Mexico zien we uiteenlopende en zeer fraaie indiaanse tempels.
In Mexico Stad bezoeken we het Museo de Antropologia waar de 'Zonnesteen' ligt. Deze Azteekse kalender vertelt het scheppingsverhaal van de Azteken. Op het Zocalo zien we het Nationaal Paleis en de Spaanse Kathedraal. Met 'trajinera's' varen we langs de drijvende tuinen van Xochimilco en worden we door een mariachiband getracteerd op 'La Cucaracha'.
In Teotihuacan beklimmen we de Zonnepiramide en de Maanpiramide. Na 242 treden heb ik boven een magnifiek uitzicht op deze plaats waar mensen goden werden.


Via de Sierra Madre komen we aan in Cuernavaca waarna we doorrijden naar Cholula waar zich de grootste piramide van Mexico bevindt, weliswaar ondergronds.
We rijden langs de vulkaan Popocatepetl die met 5452 meter de hoogste berg in de Sierra Madre is. Het landschap dat we zien is typisch Mexicaans. Cactussen.
In Monte Alban, even buiten Oaxaca, zien we het centrum van de Zapoteekse cultuur. Vanaf 1100 namen de Mixteken, het 'wolkenvolk', de macht in de stad over.


Het Zapoteekse dorp Mitla heeft een paleis met een 'dodenzuil'. Als je deze zuil omarmt geven het aantal centimeters dat je overhoudt het aantal jaren aan dat je nog te leven hebt. De dood is sterk geworteld in de Mexicaanse cultuur. Op Allerheiligen en Allerzielen staan etalages vol met grijnzende doodshoofden (cavaleras), bakken de bakkers doodsbrood in de vorm van een bot en zijn de straten versierd met skeletten van zijdepapier. De grafstenen van een kerkhof dat wij bezoeken zijn uiterst kleurrijk. De dood is voor de Mexicaan het 'begin van een beter leven'.Varend over de Grijalva rivier zien we pelikanen in de Sumiderocanyon. Hier stortten in 1528 zo'n duizend indianen zich in het diepe ravijn omdat zij zich niet over wilde geven aan de Spaanse veroveraars.
We bezoeken diverse indianendorpjes en op een markt eet ik sprinkhanen. Beetje zoutig. 
De Mayatempels van Palenque waren vooral zo mooi doordat ze midden in de jungle lagen.


In Uxmal zien we nog de Piramide van de Tovenaar en in Chitzen Itza de piramide waar de gevederde slang werd aanbeden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten