Stroman Gedichten

13 oktober 2011

China

We leggen 5000 kilometer af als we door China van noord naar zuid reizen. Om grote afstanden te overbruggen maken we gebruik van drie binnenlandse vluchten en twee nachttreinen.
We verblijven een aantal dagen in Beijing want in en rondom Beijing valt genoeg te beleven en te zien. De metro van Beijing is een zeer snel, hypermodern, schoon en goedkoop transportmiddel. Elk ritje kost 2 Yuan.
De Lamatempel, de grootste tempel van het Tibetaans boeddhisme in de stad, is een sfeervolle plek van rust. Chinezen branden wierook en buigen naar alle windrichtingen.


Op een uur rijden vanaf Beijing beklimmen we de Grote Muur. In totaal zouden een half miljoen arbeiders aan de 6259 kilometer lange Muur hebben gewerkt en men zegt wel eens dat voor elke meter Muur één man is gestorven. Meer dan één miljoen mensen bewaakten de Muur vanuit ruim duizend forten en uitkijktorens. Ik vind het een hele klim.


Op het Tienanmenplein, beter bekend als het Plein van de Hemelse Vrede, zie ik het Mausoleum waar Mao ligt opgebaard, de Grote Hal van het Volk en de ingang tot de Verboden Stad. Dit plein is 880 meter lang en 500 meter breed en daarmee het grootste plein ter wereld. Een historische plek waar het Chinese leger in 1989 een studentenopstand hard heeft neergeslagen.
De Verboden Stad deed van 1420 tot 1911 dienst als vaste residentie van 24 opeenvolgende keizers van de Ming- en Qing dynastie. Het paleis telt 9999 ruimten en dit getal symboliseert de eeuwigheid.


Elk park of plein in China is een verzamelplaats voor het gezamenlijk beoefenen van sport en spel, zo ook het People's Park in Beijing. Hier tref ik ook een huwelijksmarkt aan waar ouders, m.b.v. contactadvertenties en foto's hun zoon aan de vrouw proberen te brengen. Dat is in China nog een opgave omdat de verhouding man-vrouw op dit moment 4:1 is. 
Met een riksja rijden we door 'hutongs', dit zijn de oude steegjes van Beijing, die sinds de komst van de Olympische Spelen in 2008, steeds meer worden gesloopt.


In Xi'An bekijken we het terracottaleger dat bestaat uit 9099 unieke terracottabeelden waarvan er tot dusver 8000 zijn opgegraven. De beelden zijn een grafgift geweest voor de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi (221-214 v, Chr.).
Erg mooi was de wandeling door de moslimwijk van Xi'An. Veel eettentjes, Chinezen die Mahjong spelen, kleurrijke bazaars en smalle steegjes.
In de omgeving van Chengdu, in de provincie Sichuan, zien we panda's. Prachtig om deze zeldzame knuffeldieren nu eens van dichtbij te kunnen zien.


Vanuit Chengdu vliegen we naar de provincie Yunan waar we kleurrijke markten bezoeken en minderheden zien in hun typische klederdrachten. In bergdorpen als Yuanyang, Lao Huzui, Laomeng en Mengla, zien we minderheden als de Hani, de Miao, de Dong en de Yao. De Yao kenmerken zich door het dragen van rode puntmutsen.


Onderweg zien we op elke markt ook wel een veemarkt. Met de kippen, varkentjes, honden, eenden en kuikentjes wordt niet altijd fijnzinnig omgesprongen. Varkentjes gillen de hele markt bij elkaar als ze van eigenaar verwisselen en belanden in een rieten korf. Kippen worden als bosjes bloemen aan elkaar geknoopt en liggen wezenloos op straat te wachten tot iemand ze aan een unster hangt.


Op het centrale plein in Jinping speel ik met Chinezen een potje badminton. Niemand verstaat Engels en toch vinden er surrealistische gesprekken plaats tussen mij en hen, zonder dat iemand ook maar weet waar het over gaat. Soms word ik aandachtig en nieuwsgierig aangestaard en aangegaapt.
In Jianshui zijn we, als enige westerlingen, getuige van een kleurrijke ceremonie ter ere van het Confuciusfeest. Het kleurrijke spektakel speelt zich af rondom de Confuciustempel van de stad.




Yangshuo is een stadje in het prachtige karstgebergte, gelegen aan de Li rivier. Op één van de avonden zien we een prachtige openluchtvoorstelling geregisseerd door Zhang Yimou. Hij was ook verantwoordelijk voor de speelfilm 'Raise the Red Lantern' en de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing. Ik zie een spektakelstuk van licht en geluid dat zich, met 200 figuranten, afspeelt op de Li-rivier. Het hoogtepunt was wel dat ineens vanuit het donker zeven karstbergen werden verlicht. Wat een decor, wat een sensatie !



We maken een boottocht over de Li-rivier en verkennen het karstgebergte met een scooter. Wat een sprookjesachtig landschap !




In Guangzhou eindigen we onze reis. In deze miljoenenstad valt meteen de 600 meter hoge Canton Tower op. We slenteren over de Qingpingmarkt waar alles voor de Kantonese keuken is te verkrijgen. Van zeepaardjes tot slangen en van padden tot paddenstoelen. Mijn neus draait hier overuren. 


Ook banjeren we langs de Parelrivier en bezoeken we het eiland Shamian. Dit eiland was voor de Britten en de Fransen in de 18de eeuw de enige handelspost van waaruit zij handel met de Chinezen mochten drijven. Vandaag de dag is het eiland geliefd bij Chinezen om er bruidsreportages te laten maken.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten